Navigation Cart

Reportage

  • Skydda dig mot solen

    Lite sol är nyttigt. De varma solstrålarna gör att kroppen bildar D-vitamin, något som vi alla behöver, det räcker dock med cirka 20 minuters sol på händerna eller i ansiktet för att kroppen skall få tillräckligt med D-vitamin. Men solen har även skadliga UV-strålar som kan orsaka hudcancer. Läs mer om hur du som jobbar utomhus kan skydda dig mot solskador.

    Välj kläder med högt solskydd

    Använd täckande kläder i den mån det är möjligt. Tänk dock på att tunna ljusa t-shirts ger dåligt skydd. Löst sittande kläder ger bättre skydd än tighta, samtidigt som mörkare tyger ger bättre skydd än ljusa och ju kraftigare tyg desto bättre solskydd. Du kan enkelt kontrollera ett plagg genom att hålla upp det mot solljuset. Om ljuset strilar igenom är skyddet dåligt.

    Det finns speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor, men om du inte har tillgång till sådana kläder så går det att räkna med att vanliga kläder har en solskyddsfaktor på mellan 10-30 SPF:

    • Skjorta i 100 procent bomull: cirka SPF 50
    • T-shirt i 100 procent bomull: cirka SPF 10
    • Blus i 100 procent viskos: cirka SPF 15

    Glöm inte solkrämen

    Smörj in dig med solkräm, med minst solskyddsfaktor SPF 15. Var extra noga där du inte har kläder som täcker. Snåla inte med solkrämen och massera in den jämnt i huden, du behöver använda mycket för att den solskyddsfaktorn skall uppnås. Glöm inte att smörja ansikte, nacke, panna, läppar, öronen och bakom öronen. Smörj även ovanpå dina händer och fötter.

    Skydda dina ögon

    Det är inte bara huden som kan skadas av UV-strålningen, utan även ögonen. Eftersom värmestrålningen från solen inte påverkar ögat på samma sätt som huden så får vi inte samma varningssignaler om något är fel. Dina ögon kan du enkelt skydda genom att bära solglasögon. När du väljer solglasögon så finns det några viktiga punkter att tänka på:

    • Köp glasögon som är CE-märkta, då får du ett bra UV-skydd
    • Om du vistas nära vatten, eller är extra ljuskänslig så bör du välja polariserande solglasögon
    • Välj solglasögon med stora glas, solglasögonen bör vara lätt böjda så att de även skyddar mot ljusinsläpp från sidorna.
    • Undvik solglasögon med blått glas

    Använd keps

    Keps eller solhatt fungerar utmärkt för att skydda hjässa och ansikte. Välj gärna en keps som även har solskydd för nacken.

    Drick mycket vatten

    Om du svettas mycket måste du dricka extra vatten. Se till att alltid ha en flaska vatten med dig, men undvik söta drycker. Det är även bra att äta mat som innehåller mycket vatten, som till exempel frukt och grönsaker.

    Ta skydd i skuggan

    Försök vistas i skugga så mycket som möjligt. Solen är i regel som starkast mellan klockan 11-15. Solen är dock stark även när det är molnigt. Molnen släpper igenom ungefär hälften av solstrålarna. Tidpunkten på dagen är därför mer avgörande än vädret.

    Här kan du räkna ut hur länge du bör befinna dig i sol eller skugga, beroende på klockslag, plats och hudtyp.

    Källor:

    Strålsäkerhetsmyndigheten

    1177.se

     

  • Unikt bostadshus på Möllevången i Lund

    I det attraktiva området Möllevången i Lund byggs det för fullt. Bostadshuset Landsdomaren förväntas stå klart innan årsskiftet. Byggnaden är fördelad på 5000m2 och totalt nio våningar. Läget är alldeles intill hotellet Djingis Kahn som har samma ägare, Fidali AB. Som helhetsleverantör är Optimera Lund med från start till slut och kan därför följa byggprocessen, leverera material i god tid inför varje steg och finnas som stöd vid val av material.

    Redan år 2011 började idén växa fram om ett niovåningshus i området som nu blir till verklighet. Etableringen har dröjt av flera anledningar. Bland annat har planprocessen dragit ut på tiden då det varit ett stort antal yttranden med många synpunkter. När projekteringen väl kom igång har det gått undan. Bygget har pågått i ca 1 år och är minst sagt unikt i dess konstruktion. Huset består av 21x21m fyrkanter där de två nedersta står ovanpå varandra, därefter roteras fyrkanterna ett halvt varv. Konstruktionen är platsgjuten och ytorna är synliga. Betongen är förseglad med en dammbindare som skapa en permanent hård och slitstark yta.

    Kontakten mellan Optimera Lund och Kickos AB upprättades egentligen i ett annat projekt, nämligen byggnationen av enheten Optimera Lund. Efter detta projekt inleddes en relation och höghuset är förhoppningsvis det första i ett led av flera projekt framöver.

    - Det här projektet hade inte varit möjligt vare sig tidsmässigt eller ekonomiskt utan den samverkan som vi har med Optimera Lund. Nyckeln till framgång har varit samarbete, dialog, öppenhet och extrem transparens genom hela projektet, säger Michael Holmqvist, Projektchef på Kickos AB.

    För att tillgodose Kickos behov av material har Optimera en container på plats. Ca två gånger i veckan besöker Niclas Öijeberg, säljare på Optimera, containern för att inventera, stämma av åtgång, leveranser och behov. Det som inte går åt tas tillbaka i ett återköp. Regelbunden påfyllnad och fakturering sker under hela byggprocessen. I containern lagras framförallt infästning, verktyg, arbetshandskar och andra förnödenheter. Totalt på projektet är det tre personer från Optimera. Niclas är experten på infästning och har regelbunden kontakt med EJOT som är huvudleverantör till Optimera.

     

    Eftersom infästning behövs under hela byggprocessen är det viktigt att ha en regelbunden dialog med entreprenören gällande vad som ska fästas, hur det ska fästas och vad infästningen kommer utsättas för. På så vis kan Niclas rekommendera infästningar för respektive applikation. EJOT bistår med ett brett utbud av infästning inom skivinfästning, träinfästning, betonginfästning, isolerinfästning, kemisk infästning och mycket mer. Jörgen Edvinstam är ansvarig för skivmaterial, isolering samt stålreglar och Mats Edvinstam bidrar med sin kompetens inom kök, badrum, dörrar, listverk, golv med mera.

    - Detta är vårt första stora projekt i Lund och det är därför extra roligt att vara med i det. Kontakten är riktigt bra och vi visar hur hög vår servicenivå är. Förhoppningsvis resulterar detta till fler framtida projekt, säger Niclas Öijeberg, säljare på Optimera Lund.

    Projektet följer tidsplanen och niovåningshuset förväntas stå klart under Q3/Q4 2021. Nyckeln till hög leveransprecision är regelbunden kontakt med entreprenören, god relation och en inblick i projektplanen. På detta vis kan avrop ske regelbundet och bidra till att tidsplanen hålls.

    Om projektet

    9 våningar
    5000 m2
    Klart Q3/Q4 2021
    Arkitekt LIPINSKI Architects
    Byggentreprenör Kickos AB
    Beställare Fidali AB
    Bilder i reportaget Lipinski Arcitects / Optimera
    Reportage av: EJOT Sverige AB

     

  • Planera din perfekta uteplats

    Det börjar äntligen bli dags att planera för alla härliga stunder på uteplatsen. Vad ser du mest fram emot? Är det daggvått gräs mellan tårna i en lummig syrenberså eller längtar du efter stekheta soltimmar på ett stilrent trädäck? Vad du än föredrar finns det några viktiga punkter att ta ställning till i god tid före själva bygget.

    Läge, läge, läge!

    Det första du bör tänka på är var soltimmarna finns i förhållande till din bostad. Vill du ha strålande sol på uteplatsen eller kommer du framförallt att söka skugga där? Börja med att titta på husets placering på tomten. I vilka väderstreck har du möjlighet att skapa en uteplats och när har de platserna sol?

    Du får flest soltimmar per dag på en uteplats i söderläge, medan en i västerläge bäst tar vara på kvällssolen. Norrsidan om byggnaden är skuggig nästan hela dagen och i öst får du morgonsol till kaffet.

    Är din tanke att uteplatsen ska vara som ett extra vardagsrum, med plats för umgänge, middagar och grillkvällar är söderläge kanske att föredra, men planera då gärna för en pergola, solsegel eller något annat som kan ge skugga under de allra hetaste timmarna.

    Även uteplatsens storlek bör du planera efter vad den ska användas till – lek, grill och bad med vänner  eller en stilla morgonfika?

    Sätt stilen: former, färger och materialval

    Uteplatsens utformning blir bäst om den går i samma stil som husets karaktär och trädgårdens utseende. Men hur skall du då tänka för att få rätt känsla på uteplatsen?

    Den traditionella uteplatsen

    Ett klassiskt svenskt trähus behåller sin karaktär och får en stilren inramning genom att använda trätrall till uteplatsen. Här kan du med fördel även bygga räcken och tak för att ytterligare förstärka känslan av ett utomhusrum. Trävillor med snickarglädje mår bra av att få uteplatsen inramad med räcken och spaljéer.

    För dig som har en lummig uppvuxen trädgård kan det passa bättre med en stensatt uteplats, gärna lagd i runda former som omgärdas av växtlighet. För att bibehålla trädgårdens levande intryck på uteplatsen kan du variera ytorna med olika stensorter, som kullersten, ölandssten, singel och marksten i betong.

    Även ett trädäck kan passa in bra i den grönskande trädgården. Trä är skönt för bara fötter och kan ge en torrare uteplats än en stenlagd, eftersom trädäck oftast byggs en bit över marknivå, vilket gör att markens fuktighet undviks.

    För att bygga ett trädäck som passar i en lummig trädgård kan du välja att runda av någon sida av trädäcket, bygga det runt befintlig växtlighet och att bygga i ett par olika nivåer.

     
    Den moderna uteplatsen

    Ett modernt stenhus med putsad fasad får ett mjukare uttryck med hjälp av en uteplats byggd i trä. Sibirisk lärk ger ett modernt och städat intryck, samtidigt som det åldras på ett snyggt sätt. Vill du ha ett mer stramt utseende kring ditt hus, kan en uteplats i marksten vara ett bättre alternativ.

    Har huset och tomten i övrigt ett modernt och minimalistisk uttryck, kan du välja att antingen mjuka upp detta med detaljer, variation, växter och mjuka former eller att framhäva det stilrena med avskalade linjer och öppna ytor.

    Även till en mer minimalistisk uteplats fungerar såväl marksten som trä, eller rentav en kombination. För att undvika ett rörigt intryck men ändå få en levande miljö kan det vara bra att bryta av med en helt annan kulör på markstenen än den som huset har, bygga i ett par nivåer eller dela in ytan i avdelningar med spaljéer, kontrasterande materialval och planteringar.

    Rama in och skapa rum

    Din uteplats är inte bara ett golv. Passa på att i god tid fundera på hur du kan förstärka känslan du eftersträvar genom att rama in och avgränsa din uteplats även på höjden och djupet.

    Detta kan du göra med räcken, skärmar, murar och spaljéer som fångar upp husets kulör och material, för att skapa ett enhetligt uttryck. Kanske vill du leda blicken och besökaren vidare in genom uteplatsen, eller tvärtom slippa insyn och vindpustar?

    Fundera också på hur du kan skapa mysiga rum i din trädgård med belysning. Kanske ska du hänga en kedja med lyktor längs en skärmvägg eller en utelampa över matbordet? Bygger du i trä kan du fälla in spotlights i trädäcket, antingen som ledljus eller stämningsskapare. Har du kanske ett vackert träd i anslutning till uteplatsen, där det passar att hänga lyktor i grenarna? Planera för hur elen ska dras på ett snyggt och säkert sätt redan från början.

    Allt om trall och trädäck

    Har du bestämt dig för att bygga din uteplats i trä finns det ett antal olika material och metoder att välja bland. Som tumregel kan du utgå från att tryckimpregnerad furu är billigast i inköp men kräver en del underhåll, medan de mer miljövänliga och underhållsfria varianterna kostar mer att köpa in.

    För en heltäckande vägledning om trallbygge finns vår Trallguide. Här hittar du tips och råd om underhåll och hantering av de olika varianterna.

    Att gräva ner eller gjuta plintar är den billigaste men tyngsta och mest tidskrävande lösningen, medan markskruv är ett enklare och snabbare sätt som blir alltmer populärt. Optimera har Stavrex markskruv i vårt sortiment som du själv kan sätta på plats, och på så vis spara pengar i arbetskostnad. Läs vår artikel om grävexperten som bytte till markskruv från Stavrex. Du kan även ladda ner vår utförliga manual om hur du går tillväga för att själv sätta markskruv.

    Den mångsidiga markstenen

    Även bland marksten finns ett stort utbud, och en stor variation av kulörer, egenskaper och former. Vill du ha en uteplats i marksten behöver du tänka på att göra ett gediget underarbete för att undvika sättningar och ojämnheter, samt att inte regnvatten ska bli stående eller rinna åt ett oönskat håll.

    Marksten är det utegolv som kräver minst underhåll. Här räcker det som regel att du rensar lite ogräs mellan stenarna då och då, och det kan behövas att du rengör med högtryckstvätten på våren. I skuggigare lägen kan stenen även behöva behandlas med Grön-Fri eller liknande medel för att bli av med lavar och alger, men det brukar räcka att du gör detta vartannat eller vart tredje år.

  • Experterna ger sina bästa fönstertips

    Just nu pågår Optimeras stora fönsterkampanj. I den här omfattande artikeln passade vi på att fråga två riktiga fönsterexperter om trender, smarta tillbehör och de vanligaste snedstegen folk gör vid köp av fönster.

     

    Niklas Hanning, utbildare på Svenska fönster

     

    Vilka trender ser vi för fönster kommande år? Vad efterfrågas främst bland privatpersoner respektive fastighetsbolag?

    - Den största trenden i hela vårt samhälle är hållbarhet, klimat och miljö och självklart visar det sig i vad fönsterkunderna efterfrågar. Därför känns det så klart bra att vi är en av Sveriges mest miljövänliga fönstertillverkare, har lösningsmedelsfri ytbehandling och att vi sedan länge kan erbjuda ett brett sortiment av fönster som är miljömärkta med Svanen. För att få miljömärkningen Svanen krävs att fönster och fönsterdörrar uppfyller hårda krav på bland annat råvaror (som att trä kommer från certifierat skogsbruk), tillverkning, energieffektivitet och kvalitet. Våra fönster och fönsterdörrar är också miljöbedömda enligt BASTA, Sunda Hus och Byggvarubedömningen.

    - En annan stark trend är att man vill ha högre säkerhet mot inbrott och tack och lov kan man minska risken för att tjuvar tar sig in genom sitt val av fönster. Därför har många av våra produkter förhöjd  säkerhet som standard. Beslagen är extra kraftiga och spanjolettens – låsanordningens – specialkolvar ger ytterligare skydd mot inbrottsförsök. Utöver det erbjuder vi flera tillval för högre skydd mot inbrott

    - En sista trend är att man vill ha fönster med så lite underhåll som möjligt, men som ändå är snygga. Till de kunderna är aluminiumbeklädda fönster perfekta, eftersom underhållet blir minimalt – men tack vare att aluminiumet är mattlackerat är det förvillande likt trä.

    Fönster byts sällan ut. Därför är faktorer som kvalitet och tidlös design särskilt viktiga inför en investering i nya fönster. Nämn fem saker att tänka på inför köp av fönster för att bli nöjd på lång sikt?

    1: Välj fönster med en kärna av trä. Träfönster är helt överlägsna plastfönster på alla områden, men framförallt inom kvalitet och hållbarhet. Jämför också gärna olika tillverkare genom att läsa vilka garantier de lämnar och om man som slutanvändare kan behöva stå för några kostnader i samband med ett garantijobb.

    2: Därefter ska du utgå från ditt hus. Hur gammalt är det? Vilken stil har det? Vad har det för förutsättningar utifrån omgivningen och väderstrecken. Vi har produkter som matchar alla era önskemål.

    3: Fråga dig sedan: –Var behöver vi personsäkra glas? Utrymningsvägar? Och barnsäkra produkter? Se till att ni följer Boverkets byggregler.

    4: Var passar det med fasta fönster? Att använda fasta fönster där det passar är ett smart sätt att hålla nere kostnaden för fönsterbytet.

    5: Är det varmt i något rum? Och hur fungerar ventilationen – finns behov av tilluft? Om du svara ja på någon av de frågorna så rekommenderar vi solskyddsglas och friskluftsventiler.

    Vilken är den vanligaste missen folk gör när de väljer fönster?

    - Att inte välja till solskyddsglas till främst fönster i söderläge. Det är en väldigt underskattad produkt som många inte tänker, eller tror, på. Solskyddsglas ger dessutom en ljuddämpande effekt och jag brukar därför kalla det för komfortpaket.

    Vilka tillbehör rekommenderar du att man investerar i?

    - En plissé med Block out-tyg till sovrum. Med dem blir det mörkt och lugnt inne. Vår insektsskydd är också helt grymma och antikondensglas är bra till Svanenmärkta fönster i de rum där man vill titta ut under morgontimmarna.

    Nämn någon eller några spännande produkter ni arbetar med för närvarande.

    - Vi arbetar på bred front med allt som gör det bättre för alla våra kunder. Vi utbildar snickare för att du ska kunna få det allra bästa montaget (för fönstren blir aldrig bättre än sitt montage), breddar vårt sortiment ytterligare, jobbar på ännu bättre leveranslösningar och digitala lösningar som underlättar för våra kunder.

     

     Niklas Sjödén - Produktchef på Elitfönster

    Vilka trender ser vi för fönster kommande år? Vad efterfrågas främst bland privatpersoner respektive fastighetsbolag?

    - Inom Elitfönster jobbar vi kontinuerligt med att möta våra kunders önskemål. Vi utvecklar produkterna och våra tjänster inom flera områden. Bland annat:

    Miljö – Vi ser en allt större efterfrågan på att våra produkter ska vara materialdeklarerade (eBVD) för att man ska kunna följa upp vilket material vi använder och försäkra sig om att det inte finns otillåtna ämnen i produkten. Det är också allt vanligare att våra produkter måste vara registrerade i specifika miljödatabaser som Sunda Hus, Svanen, BASTA, med mera. Att visa på ett stort ansvarstagande om vår miljö blir allt viktigare, till exempel att köpa trä-ämnen som kommer från FCS-certifierade skogsbruk.

    Energieffektivitet – Detta är ju ett område som i stort drivs från myndigheter men som faktiskt spara pengar åt fastighetsägaren. Framförallt blir detta tydligt i större fastigheter där man har en styrning och uppföljning av energikostnaden på ett annat sätt än i en villa. Reglerna är skrivna för hela fastigheten och det är än så länge inte helt klart vilka exakta krav det blir på fönster. Vad vi spår är en radikal sänkning av U-värde vid nybyggnation, kanske så lågt ner som 0,7 - 0,6.

    Smarta hem – Våra hem blir mer och mer uppkopplade och vi får ständigt nya möjligheter att digitalt följa upp och styra våra hem. Den största hajpen har troligen lagt sig varför vi nu går in i en period där det kommer att handla om att hitta lösningar som faktiskt ger användaren ett mervärde.
    Funktioner som man kan se kommer är bättre styrning av öppna-/stäng-funktion, glas med solceller som kan generera energi till öppna/stäng utan att fönstret måste anslutas till 230V. Funktioner för sol- och insynsskydd finns redan idag men behöver förbättras så att priset blir lägre.

    Säkerhet – Allt fler känner sig otrygga och vill få godkända och certifierade lås och produkter i sina hus. Vi tillhandahåller SBSC-certifierade lås- och inbrottsförstärkta produkter med inbrottsklassning i RC2 och RC2N. Vi ser också en ökad efterfrågan på skyddsglas, laminerat eller härdat glas för att försvåra inbrott.

    Övrigt – Jag tror också att marknaden kommer att efterfråga större fönster för mer ljusinsläpp och därmed även vår nya fönsterfamilj Elitfönster Vision som är av smalbåge-modell, eftersom vi pratar mer om vikten av dagsljus. En orsak är förstås en ökande psykisk ohälsa och att dagsljus anses vara bra för vårt välmående. Ett annat område där marknadens krav kommer att öka är inom ljudreduktion. Vi bygger allt tätare på grund av urbanisering och vet att det lågfrekventa ljudet påverkar oss människor. Vi bygger idag många gånger nästan ”på” vägen vilket ställer stora krav på den relativt tunna glaskassetten.

    Fönster byts sällan ut. Därför är faktorer som kvalitet och tidlös design särskilt viktiga inför en investering i nya fönster. Nämn fem saker att tänka på inför köp av fönster för att bli nöjd på lång sikt?

    1. Anpassa valet av fönster till stilen på ditt hus. Här kan man också tänka på att man kan förändra utseende på hela huset med design och färg på fönster.

    2. Välj produkter med lång garantitid vilket är en indikation på ett bra grundskydd mot fukt och röta.

    3. Många glömmer att beställa solskydd i samband med fönster. Att få anpassade solskydd som passar och sluter tätt är viktigt. Framförallt i sovrum.

    4. Spröjs ger en helt annan design på våra produkter och huset i stort men kan vara svårt att eftermontera.

    5. Se till att installationen utförs av någon med god erfarenhet av detta och som gärna lämnar garanti på jobbet.

    Vilken är den vanligaste missen folk gör när de väljer fönster?

    - Det gäller att tänka på helheten. Även om man bara byter ut sina fönster så kan man oftast behöva fundera på hur man vill använda de nya. Vilka fönster behöver vara öppningsbara, vilka behöver vara låsbara, vilka tillval är smart att få med från början och vilka kan kompletteras i efterhand.

    Vilka tillbehör rekommenderar du att man investerar i?

    - Lås till fönsterdörrar och solskydd.

  • Så håller du dig varm på bygget

    Vintern har hittills varit mild i alla fall i de södra delarna av Sverige, men faktum är att köldskador kan uppstå redan vid temperaturer kring nollpunkten. För dig som jobbar utomhus eller i andra kalla miljöer så finns det en risk att drabbas av köldskador. Vad innebär egentligen köldskador och hur gör du för att undvika dem?

    Varningssignaler

    Ett första tecken på köldskada är att huden blir vit och kall. Du kan uppleva en stickande smärta i huden. Känslan av smärta försvinner dock snabbt, vilket gör att du lätt kan missa att du faktiskt fått en köldskada. Ofta drabbas utsatta kroppsdelar som kinder, öron, näsa, fingrar och tår.

    Långsam uppvärmning

    Om du misstänker att du har drabbats av köldskada så är det viktigt att värma upp det skadade området långsamt.

    - Det bästa sättet att värma upp en köldskada är hud mot hud. Värm en skadad kind med en varm hand. Frusna fingrar kan värmas innanför kläderna, i exempelvis armhålan. Om du har skador på tårna så kan någon annan värma dem på sin mage eller armhåla.

    - Försök inte att skynda på uppvärmningen genom att värma med ett upphettat föremål – det kan göra att huden skadas. Huden blir ofta varm och svullen när den värms upp och det kan göra ont. Det är viktigt att du fortsätter med den långsamma uppvärmningen till dess att huden återfår sin normala färg och känsel.

    - Kontakta vården om du tror att du fått en djup köldskada.


    Raka och tvätta dig på kvällen

    Du bör inte tvätta eller raka ansiktet på morgonen innan du ger dig ut. Det är bättre att duscha och tvätta ansiktet på kvällen, så att det naturliga och skyddande fettlagret på huden hinner återbildas under natten. Det finns inga krämer eller salvor som skyddar mot kyla. Glasögon, smycken av metall, samt klockor kan ge dig ytliga köldskador.

    Vindens påverkan

    Det räcker inte med att bara titta på termometern för att veta hur du skall klä dig. Vinden har en avkylande effekt på luften. På vintern känns luften mycket kallare när det blåser. Genom att kombinera vindens hastighet med lufttemperaturen går det att räkna fram en så kallad vindkyltemperatur. SMHI har en tabell där du kan se exempel på hur vinden påverkar kylan.

    Inga tydliga regler på arbetsplatser

    I Sverige finns det inga tydliga regler för hur kallt det får vara på arbetsplatsen. Enligt Arbetsmiljöverket är det neutrala temperaturområdet +10 till +30°C, vid temperaturer utanför detta område ökar hälsoriskerna. Det är inte bara risken för köldskador som ökar vid låga temperaturer, även koncentrationsförmågan minskar, vilket ökar risken för olyckor.

    I Arbetsmiljölagen, Kapitel 2, 7§ står följande:
    ”Kan betryggande skydd mot ohälsa eller olycksfall icke nås på annat sätt, ska personlig skyddsutrustning användas. Denna ska tillhandahållas genom arbetsgivarens försorg.”


    Det här krävs av arbetsgivaren

    Huvudansvaret för klimatet i arbetslokaler ligger på arbetsgivaren. Fastighetsägare, byggherrar och projektörer har också ett ansvar att agera om det är fara för hälsan.

    Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att förse arbetstagare med personlig skyddsutrustning. Kläderna som avses är det yttre lagret, såsom varm jacka, fodrade byxor och vinterskor. Du har själv ansvar för till exempel långkalsonger och strumpor. Eftersom det inte finns någon köldgräns så är det ditt behov som styr när varma kläder skall användas. Är du anställd skall du vända dig till din chef för att få de kläder som du har rätt till. Om du ändå inte får kläderna bör du kontakta ditt skyddsombud eller fack. Som egenföretagare har du rätt att göra avdrag för kläder som är kopplade till din verksamhet.

    Klä dig rätt

    Eftersom arbetsgivaren enbart ansvarar för det yttre klädlagret och skorna är det viktigt för dig som anställd att se till att du är rätt klädd för att kunna hantera kylan.


    Lager på lager

    Tunna, löst sittande lager värmer bättre än ett tjockt.

    Innerlager: Undvik bomull närmast kroppen, då bomull drar åt sig fukt och torkar långsamt. Istället bör du ha ett underställ i polyester, ull eller i en blandning av dessa material. Det viktigaste är att du väljer ett underställ som kan ”andas”.

    Mellanlager: Det mellersta lagret bör bestå av plagg som är bra på att isolera. Materialvalet är inte lika viktigt som i det innersta lagret, utan kan bestå av ”luftiga” plagg som fleece, fiberpäls eller ylle.

    Ytterlager: Yttersta lagret skall skydda mot väder och vind. Skaljackor som har ett skalskydd av polyester fungerar bra. Plagg med membranlager är det bästa valet när vädret ofta skiftar. Det skyddar mot både vind och regn samtidigt som de andas.

    Mössa

    Mössa är alltid viktigt att bära utomhus vid kyla. Forskning från Lunds Universitet visar på att 50 % av kroppens värme försvinner genom huvudet om du slarvar med mössan.

    Strumpor

    Även om du har fodrade arbetsskor är det viktigt att tänka på rejäla strumpor som skyddar fötter och tår mot kölden. Yllestrumpor samt iläggsulor av yllefilt är ett bra komplement. Det är viktigt att skorna har en rejäl sula som isolerar mot kontaktkyla med marken.


    Ta även med ett torrt ombyte om du blir blöt i skorna under arbetsdagen. Ett tips är att torka iläggsulorna samt byta strumpor under lunchrasten.

    Handskar

    När det är riktigt kallt ute bör du använda två par handskar. Innerhandskarna skall vara varma, gärna ullhandskar, medan de yttre handskarna skall vara slitstarka samt skydda mot både kontaktkyla och väta.

    Drick varmt

    Drick varm eller rumstempererad vätska när du vistas i kyla.

    Gå in och värm dig

    Självklart är det bästa sättet att undvika kylan att vara inomhus i värme. Gå därför inomhus, eller i personalboden och värm upp dig så ofta du kan. En byggfläkt kan även vara ett bra komplement där övriga värmekällor sankas.


    Var rädd om dig i vinter!

    Källor:
    1177.se
    Arbetsmiljöverket
    Arbetarskydd
    Arbetsmiljöupplysningen
    SMHI